پر سر و صدا ترین فناوری حال حاضر در جهان، virtual reality یا واقعیت مجازی، فضایی شبیه سازی شده و سه بعدی می باشد که به وسیله عینک و هدست هایی مخصوص این امکان را به انسان می دهد تا بدون اینکه از دنیای حقیقی خود خارج شود، پا به دنیایی شبیه سازی شده بگذارد و در جهانی متفاوت حضور یابد.
راهنمای مطالعه :
تعریف واقعیت مجازی
تاریخچه واقعیت مجازی
انواع واقعیت مجازی
کاربرد واقعیت مجازی
نحوه کار واقعیت مجازی
سخن پایانی
شرکت مارلیک آپ، دارای تیم برنامه نویسی متخصص در حوزه ساخت اپلیکیشن و بازی های واقعیت مجازی، با ارائه خدمات در این صنعت جدید سعی بر مدرن سازی کسب و کار ها دارد. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره این فناوری نو ظهور می توانید با یکی از مشاوران ما در تماس باشید.
تعریف فناوری واقعیت مجازی
ساده ترین تعریف برای تکنولوژی vr، تجربه ی یک دنیای مجازی که در دنیای حقیقی بصورت فیزیکی وجود ندارد و فضایی سه بعدی و شبیه به واقعیت، می باشد. این فضا از طریق کامپیوتر ساخته می شود و به وسیله عینک و هدست های واقعیت مجازی قابل مشاهده است. فناوری واقعیت مجازی سعی بر آن دارد تا تجربیات بصری نزدیک به واقعیت را به کاربران ارائه دهد تا در فضا و محیطی دور از دسترس قرار گیرند.
به کمک این فناوری کاربر می تواند پا به دنیاهای فانتزی و خیالی بگذارد، در بازی های واقعیت مجازی و جایگاه شخصیت های ابر قهرمان قرار گیرد و همنچنین تجربیات بسیار دیگری که گویی بصورت واقعی در حال تجربه آن است.
تاریخچه فناوری واقعیت مجازی
اگر چه این تکنولوژي در سال های اخیر بسیار مطرح شده و ساخت اولین نسخه از هدست های واقعیت مجازی مانند اکولوس ریفت Oculus Rift سبب شده تا این فناوری مفهوم جدیدی پیدا نماید؛ اما جرقه ظهور این فناوری در سال 1950 با ساخت دستگاهی به نام sensorama که دارای یک صندلی داخلی بود و فیلم های سه بعدی پخش می کرد و به علت تحرک صندلی تجربه ای جدید به کاربران انتقال می داد زده شد.
همچنین در دهه 1960 میلادی دستگاهی ساخته شد با نام هدسایت که در واقع نسخه ابتدایی تر و ساده تری از هدست های واقعیت مجازی امروزی بوده و هنگام ساخت چنین دستگاهی تکنولوژی و ابزار دیجیتالی همانند حال حاضر وجود نداشت. با کمک این وسیله نقاشی ها و تصاویر سه بعدی به نمایش در می آمدند و مردم با استفاده از آن همانند استفاده ی کاربران امروزی از واقعیت مجازی، خود را در آن تصاویر سه بعدی احساس می کردند.
همچنین بخوانید : فناوری واقعیت مجازی چیست و کاربرد های آن/ دانستنی های مهم راجب تکنولوژي VR
انواع واقعیت مجازی
واقعیت مجازی نوع کاملا شناور Fully Immersive Simulation
در این نوع، کاربر تجربه کاملی از دنیای مجازی دارد و در اکثر مواقع فراموش می کند جهانی که وارد آن شده واقعی نمی باشد. از فناوری واقعیت مجازی کاملا شناور بیشتر در بازی ها استفاده می گردد و نیازمند کامپیوتر های قوی با قدرت پردازش بسیار بالا است. سیستم پردازنده باید بتواند تمامی حرکات ورودی کاربر را ردیابی و تشخیص دهد و به کمک دسته ها و هدست بازی آن ها را پردازش کند تا تجربه ای شبیه به واقعیت را به کاربر منتقل کند. یکی از معروف ترین سرگرمی هایی که از نوع کاملا شناور واقعیت مجازی بهره می برد برنامه vr chat می باشد.
واقعیت مجازی نوع نیمه شناور Semi Immersive Simulation
این نوع از فناوری واقعیت مجازی بیشتر در مباحث آموزش با کمک شبیه سازی، همانند شبیه سازی پرواز در آموزش های مقدماتی خلبانان مورد استفاده قرار می گیرد. برای بهره بردن از واقعیت مجازی نیمه شناور، سخت افزار همراه با یک صفحه نمایشگر بزرگ با لوازم جانبی دیگری مثل جوی استیک، هدفون و … می باشد. در این نوع با وجود شبیه سازی دنیای مجازی، کاربر کاملا آگاه است که در حال تجربه در دنیایی مجازی می باشد و تفاوت دنیای حقیقی و vr برای او آشکار است.
واقعیت غیر شناور Non Immersive Simulation
متداول ترین نوع فناوری واقعیت مجازی در زندگی روزمره انسان است. بدین صورت که کاربر در محیط فیزیکی نشسته و به طور مجازی درون یک بازی ویدئویی مجازی تعامل دارد. یک بازی ویدئویی، خود به لحاظ فنی تجربه ای غیر شناور محسوب می شود و بارز ترین نمونه برای این نوع از واقعیت مجازی می باشد. در واقعیت غیر شناور، سیستم تعاملات و حرکات کاربر را دریافت و پردازش می کند سپس به صورتی دیگر وارد محیط مجازی بازی می نماید.
کاربرد های فناوری واقعیت مجازی
بازی و سرگرمی
با اینکه شهرت و محبوبیت این فناوری بیشتر در صنعت بازی و سرگرمی می باشد و بخش زیادی از استفاده ی این فناوری در بازی هاست اما کاربرد های جدی تری در دیگر صنایع و حوزه ها نیز دارد. در سال های اخیر، شاهد بودیم که بازی های زیاد و متنوعی با قابلیت فناوری واقعیت مجازی منتشر شده، به طوری که هدست هایی اختصاصی طراحی شده اند که علاوه بر کارایی معمول خود از قابلیت واقعیت مجازی نیز پشتیبانی می کنند.
با ورود سونی به عنوان یکی از بزرگ ترین شرکت های بازی سازی که خود صاحب بزرگ ترین فروشگاه بازی جهان به نام استیم می باشد، به دنیای واقعیت مجازی، سبب شده تا کاربرد این فناوری در صنعت بازی بیش از پیش افزایش یابد.
حتما بخوانید : کاربرد فناوری واقعیت مجازی در سرگرمی/ دانستنی هایی که از آن ها بی اطلاع هستید
آموزش
یکی از مهم ترین نقش های فناوری واقعیت مجازی در حیطه آموزش است که به دانش آموزان و دانشجویان این فرصت را داده تا بصورت غیر حضوری و مجازی درون فضای آموزشی واقعیت مجازی قرار گیرند و به شیوه ای نو و تعاملی، بدون الزام برای حضور فیزیکی آموزش ببینند.
این فناوری به تمامی علم آموزان این امکان را می دهد تا تنها به وسیله یک عینک واقعیت مجازی در خانه یا محل کار خود از مطالب آموزشی بهره برند.
پزشکی و درمان
از مهم ترین کاربرد های فناوری واقعیت مجازی می باشد که محققان در حال بررسی آن هستند. در حال حاضر این تکنولوژي بیشتر برای آموزش مدرن تر خصوصا تشریح بدن انسان و حیوانات و آموزش عمل های جراحی استفاده می گردد. دانشمندان در تلاشند تا از این فناوری در درمان اختلالات عصبی، اضطراب و دیگر بیماری ها نیز استفاده کنند.
گردشگری
به وسیله واقعیت مجازی کاربران می توانند به سرزمین های دور و ناشناخته سفر کنند به طوری که انگار به صورت فیزیکی در آن حضور یافته اند. همچنین صاحبان هتل و اقامتگاه ها با نمایش امکانات خود بصورت واقعیت مجازی این امکان را به مسافران می دهند تا به طور دقیق تجربه ورود و استفاده از امکانات را ببینند تا به راحتی برای سفر تصمیم بگیرند.
بیشتر بخوانید : واقعیت مجازی در صنعت گردشگری/حقایقی که از آن ها بی اطلاع هستید
نظامی
فناوری واقعیت مجازی می تواند جایگزین بسیار خوبی برای تمرین ها و مانور های نظامی باشد. با شبیه سازی فضای جنگ بصورت تعاملی از هزینه های هنگفت و همینطور آسیب های جدی پیشگیری می شود.
کاربرد واقعیت مجازی تنها به این موارد محدود نمی شود بلکه بسیار گسترده تر در صنایع دیگری همچون معماری برای نشان دادن پیش نمایشی از آنچه قرار است طراحی شود، در سالن های کنفرانس برای تمرین جلسات و سخنرانی ها، در هنر برای حضور در فضاهای مختلف و برگذاری نمایشگاه های مجازی، در بازاریابی و تجارت، مد و موارد مشابه دیگر می باشد که در مقالات بعدی سایت مارلیک آپ به طور اختصاصی به توضیح کاربرد واقعیت مجازی در هر کدام از این حوزه ها می پردازیم.
نحوه کار فناوری واقعیت مجازی
بهره مندی از قابلیت سیستم های مبتنی بر فناوری واقعیت مجازی، نیازمند ابزار های مخصوصی می باشد که در زیر به معرفی آن ها می پردازیم:
هدست و عینک واقعیت مجازی
از مهم ترین ابزار مورد استفاده هدست و عینک های واقعیت مجازی هستند که به وسیله آن ها کاربر می تواند از قابلیت های این فناوری استفاده کند. همچنین در بازی های واقعیت مجازی این هدست حرکات سر و چشم را پردازش و به سیستم انتقال می دهد. به وسیله عینک کاربران می توانند فضای شبیه سازی شده را ببینند و حضور مجازی در آن فضا را احساس کنند.
کنترلر های دستی
به کمک این وسیله کاربران می توانند با اجزا و امکانات موجود در فضای واقعیت مجازی تعامل برقرار نمایند و این کنترلر ها با تشخیص وضعیت دست، عملکرد های فیزیکی دست شما را ممکن می سازد. بطور مثال در بازی های واقعیت مجازی به وسیله این ابزار می توانید اشیائی که در بازی وجود دارد مثل یک توپ را بردارید و به سمت دیگری پرتاب کنید.
دستکش های واقعیت مجازی
پیشرفته ترین ابزار در این فناوری دستکش های واقعیت مجازی و مجهز به حسگر هستند که با دریافت حرکات دست، انگشتان و انتقال حواسی مانند حس حرارت و لرزش، حس لامسه را به کاربر منتقل می کند.
سخن پایانی
با افزایش بازی ها و برنامه های آموزشی فناوری واقعیت مجازی، این تکنولوژي در حال گستردگی بیش از پیش در سطح جهانی می باشد و با ساخت تجهیزات پیشرفته، سبب دسترسی بیشتر برای کاربران شده که این امر آینده ی این فناوری را روشن تر نموده است. در سال های آینده شاهد رشد و پیشرفت بیشتری از این فناوری و همه گیری آن در جهان خواهیم بود.
در این مقاله از سایت مارلیک آپ، یکی از موفق ترین شرکت های ساخت واقعیت مجازی و واقعیت افزوده در ایران، سعی داشتیم تا مطالبی کلی از این فناوری را در اختیار شما کاربران گرامی قرار دهیم. جهت مطالعه دیگر مطالب می توانید به بخش وبلاگ سایت مراجعه نمایید.