صنعت آموزشی ما در سالیان اخیر دچار تغییرات و پیشرفت های چشمگیری شده است. در حالی که در سال های گذشته استفاده از کامپیوتر، ویدئو پروژکتور و DVD های آموزشی تحول بزرگی در این صنعت به شمار می رفت، امروزه با روی کار آمدن تکنولوژی واقعیت مجازی (VR) و استفاده از آن در صنعت آموزش انقلابی عظیم در این حوزه ایجاد شده است. اما واقعیت مجازی چیست و چه کاربردهایی در آموزش و یادگیری افراد دارد؟
راهنمای مطالعه:
تکنولوژی واقعیت مجازی (VR) چیست؟
کاربرد های واقعیت مجازی در آموزش
کاربرد واقعیت مجازی در آموزش نظامی
کاربرد واقعیت مجازی در آموزش رانندگی
مزایای استفاده از واقعیت مجازی در آموزش
سخن پایانی
تکنولوژی واقعیت مجازی (VR) چیست؟
واقعیت مجازی در واقع ترجمه عبارت Virtual Reality می باشد و به دنیای سه بعدی و شبیه سازی شده ای به وسیله اینترنت گفته می شود که کاربر برای تعامل با آن نیاز به انواع رابط های دیجیتال مانند؛ عینک واقعیت مجازی، هدفون، سنسور های حرکتی، میکروفون، لپ تاپ و… دارد تا بتواند تجربه ای از احساس واقعی را در این محیط شبیه سازی شده داشته باشد. در واقع واقعیت مجازی نوعی سعی و تلاش برای از بین بردن حد و مزر های موجود بین فضای واقعی و فضای مجازی می باشد.
در این مقاله از سایت مارلیک آپ به بررسی کاربرد های واقعیت مجازی در آموزش و یادگیری کودکان خواهیم پرداخت. مارلیک آپ یکی از موفق ترین و پیشرو ترین شرکت های ساخت واقعیت مجازی در ایران می باشد که شما عزیزان می توانید برای اطلاع از تعرفه ها و ثبت سفارش به صفحه اصلی سایت مارلیک آپ مراجعه کنید.
کاربرد های واقعیت مجازی در آموزش
بهبود کیفیت آموزش مجازی
همه ما از مزایای آموزش مجازی اطلاع داریم و می دانیم که با استفاده از این شیوه می توان در هزینه های مالی و زمانی صرفه جویی کرد و محدودیت های مکانی را کنار گذاشت، اما یکی از اساسی ترین چالش های آموزش مجازی کاهش ارتباطات فیزیکی و حسی بین استاد و شاگرد می باشد که این امر، شاگردان را تا حدودی از فضای کلاس دور و یادگیری را برای آنان سخت می کند.
یکی از کاربرد های واقعیت مجازی که به رفع این چالش کمک می کند این است که دانش آموزان و دانشجویان در هنگام کلاس آموزش مجازی می توانند با گذاشتن عینک واقعیت مجازی و هدفون با کارکتر های خود در محیط برنامه حاضر شده و در کلاس های خود شرکت کنند.
در این کلاس ها انجام حضور و غیاب، پرسش و پاسخ و … دقیقا مانند کلاس درس واقعی انجام می شود. بدین ترتیب کاربران تجربه ای واقعی از حضور در کلاس درس را بدست می آورند که به یادگیری بهتر آنان کمک بخصوصی می کند.
در واقع واقعیت مجازی دریچه جدیدی را به دنیای آموزش باز می کند که باعث سهولت در یادگیری می شود. برای مثال یک کلاس درس آموزش پزشکی را تصور کنید که در اتاق عمل یک بیمارستان می باشد و در آن اتاق عمل، پزشک، بیمار، دستگاه ها و حتی خونی که می بینید مجازی و شبیه سازی شده است اما به دلیل عینک واقعیت مجازی شما یک تجربه واقعی را از محیط اتاق عمل احساس می کنید و به یادگیری می پردازید.
فکر نکنید که این یک پیش بینی از آینده واقعیت مجازی در این رشته می باشد، بلکه هم اکنون از این تکنولوژی برای آموزش پزشکی در بسیاری از کشور ها استفاده می شود.
همچنین بخوانید: واقعیت مجازی در موسیقی چه کاربردی دارد؟ / موسیقی های عجیب ساخته شده با واقعیت مجازی
برگزاری اردو های علمی و آموزشی با واقعیت مجازی
یکی از کاربرد های واقعیت مجازی در آموزش برگزاری سفرها و اردوهای علمی با هزینه های بسیار کم و بدون محدودیت زمانی و مکانی می باشد که به یادگیری دانش آموزان کمک ویژه ای می کند. همانطور که می دانید سفر و اردو یکی از موضوعات بسیار جذاب برای دانش آموزان به شمار می رود که برگزاری آن در آموزش حضوری هزینه ها و دردسر های زیادی دارد، که به خاطر همین امر معمولا این اردوها یا برگزار نمی شوند یا فقط یک یا دوبار در سال اتفاق می افتند.
اما با کمک واقعیت مجازی می توان بدون محدودیت مالی و دردسر های دیگر دانش آموزان را به سفرهای علمی مختلف برد. برای مثال مدرسان درس جغرافیا و تاریخ می توانند هنگام درس دانش آموزان را به بازدید مکان های تاریخی، سفر در گذشته های خیلی دور، بازدید از مکان های طبیعی و آثار فرهنگی و… ببرند تا دانش آموزان درک بهتری از مطالب درسی داشته باشند.
در این مورد از کاربردهای واقعیت مجازی می توان گفت آموزش با استفاده از این تکنولوژی حتی از آموزش حضوری هم واقعی تر است.
رفع محدودیت های جسمانی
از دیگر کاربردهای واقعیت مجازی در آموزش، رفع محدودیت های افراد کم توان جسمی می باشد. همانطور که می دانید شرکت در کلاس های حضوری برای افرادی که مشکل جسمی دارند محدودیت و سختی های بسیار زیادی دارد و از آنجایی که در کشور ما استاندارد های آموزش به این افراد با استاندارد های جهانی فاصله خیلی زیادی دارد، آموزش حضوری به این افراد می تواند موجب سرخوردگی و در نهایت افت تحصیلی آنان شود.
با استفاده از واقعیت مجازی می توان به راحتی این محدودیت ها را کنار گذاشت. بدین ترتیب این عزیزان هم می توانند در این پلتفرم آموزشی با کارکتر خود در محیط کلاس حرکت کرده و در فعالیت های کلاسی در کنار دانش آموزان دیگر شرکت کنند.
آموزش ایمن و عملی
یکی از چالش هایی که مدرسان در آموزش های عملی در هنرستان ها و مدارس فنی همواره با آن مواجه هستند خطراتی است که کارهای عملی در محیط آزمایشگاهی و کارگاهی دانش آموزان تازه کار را تهدید می کند. یکی از کاربردهای واقعیت مجازی که در اینجا به چشم می آید، شبیه سازی محیط های واقعی کارگاهی و تجهیزات می باشد که دانش آموزان می توانند قبل از کار با تجهیزات واقعی در این پلتفرم به آزمایش و یادگیری در امنیت کامل بپردازند.
اگر چه این کار با تجربه واقعی فاصله دارد، اما می تواند دانش آموز را قبل از مواجهه با محیط های پر خطر آماده کند.
کاربرد واقعیت مجازی در آموزش نظامی
آموزش نظامی به صورت فیزیکی همیشه خطراتی را برای افراد به همراه دارد. چه بسا که بسیاری از آنها دچار صدمه و آسیب در این آموزش ها و تمرینات پر خطر نیز می شوند. اما جالب است بدانید واقعیت مجازی در اینجا هم به کمک بشر آمده چرا که کشور های انگلیس و ایالت متحده آمریکا برای آموزش ارتش خود از تکنولوژی VR استفاده می کنند.
این کشور ها از واقعیت مجازی در شبیه سازی میدان جنگ، شبیه سازی پرواز، آموزش کمک های اولیه در جنگ، وسیله نقلیه و اردوگاه استفاده می کنند و افراد خود را در محیط شبیه سازی شده بی نقص و کامل آموزش می دهند.
این تکنولوژی به ارتش این دو کشور اجازه می دهد تعداد بسیار زیادی از شبیه سازی ها را به همان شکلی که می خواهند پیاده سازی کنند. به همین دلیل از واقعیت مجازی در اکثر زیر مجموعه های نظامی خود مانند : نیروی هوایی، ارتش، تفنگداران دریایی، نیروهای ویژه و … استفاده می کنند.
واقعیت مجازی این امکان را به ارگان های نظامی می دهد تا انواع موقعیت های خطرناک نظامی و جنگی را برای آموزش سربازان شبیه سازی کنند بدون اینکه به آن ها کوچیک ترین آسیبی برسد. سربازان نیز می توانند قبل از مواجه شدن با موقعیت های جنگی واقعی، خود را آماده کنند تا در زمان احتمالی وقوع حادثه نظامی یا جنگ یک تجربه قبلی از این موقعیت ها داشته باشند.
همچنین بخوانید: واقعیت مجازی در معماری چه کاربردی دارد؟ / عجیب ترین کاربرد های واقعیت مجازی در معماری
کاربرد واقعیت مجازی در آموزش رانندگی
یکی از مواردی که کاربرد واقعیت مجازی در آن خیلی به چشم می آید آموزش رانندگی می باشد. همانطور که می دانید و احتمالا با آن مواجه شده اید آموزش رانندگی یکی از موضوعاتی است که افراد استرس زیادی برای یادگیری آن دارند به نحوی که به خاطر همین استرس فرایند یادگیری آنان کمی طول می کشد.
اما با استفاده از واقعیت مجازی این استرس کاملا از بین خواهد رفت. چرا که افراد در یک محیط کاملا شبیه سازی شده و با حس و حالی بسیار شبیه به واقعیت به آموزش رانندگی می پردازند و دیگر نگران تصادف یا صدمه دیدن نیستند. بدین ترتیب وقتی که افراد رانندگی را با واقعیت مجازی به طور کامل یاد گرفتند و سپس سوار ماشین واقعی شدند دیگر ترس و استرس نخواهند داشت.
اما چرا باید از واقعیت مجازی در آموزش استفاده کرد؟
طبق آخرین تحقیقاتی که در این باره انجام شده :
• آموزش فوتبال حرفه ای با تکنولوژی VR قدرت تصمیم گیری افراد را تا 30 درصد افزایش می دهد.
• با استفاده از واقعیت مجازی می توان ترس از صحبت کردن در جمع را برای افراد تا 20 درصد کاهش داد.
• تکنولوژی واقعیت مجازی تاثیر بسیار زیادی در از بین بردن ترس از ارتفاع افراد داشته است.
مزایای استفاده از واقعیت مجازی در آموزش
- دسترسی بین المللی
تکنولوژی واقعیت مجازی (VR) یک پلتفرم در سطح جهانی و بین المللی است که محدودیتی از نظر نژادی و زبانی ندارد و دانش آموزان در سراسر جهان می توانند با استفاده از این تکنولوژی به یادگیری انواع مختلف و بسیار زیادی از آموزش های بپردازند. - تفریح در کنار تحصیل
واقعیت مجازی می تواند سرگرمی و تفریح را در کلاس درس برای دانش آموزان به ارمغان بیاورد. نشستن و آموزش دیدن از طریق شبیه سازی سه بعدی و تماشای ویدئو صرفا برای افراد جذاب نمی باشد. اضافه کردن تفریح و سرگرمی به کلاس درس در کنار آموزش با استفاده از واقعیت مجازی باعث لذت بردن دانش آموزان از یادگیری و تقویت عملکردشان می شود. - استفاده از تصویرسازی پیشرفته
واقعیت مجازی (VR) با استفاده از تکنولوژی های بسیار پیشرفته تجسم واقعیت ها و تجربه های مختلف را ممکن می کند. با واقعیت مجازی شما می توانید حضور در مکان ها و فضاهای گوناگون و دور از دسترس را تجربه کنید. برای مثال می توانید روی ماه یا مریخ راه بروید یا می توانید به گرینلند رفته و شفق قطبی را از نزدیک تماشا کنید.
در واقع تکنولوژی واقعیت مجازی آمده است تا غیر ممکن ها را ممکن سازد. - یادگیری بهتر دانش آموزان
تصاویر همیشه یادگیری را برای افراد آسان می کند. به همین دلیل استفاده از تصاویر شبیه سازی شده جذاب در واقعیت مجازی به درک درست دانش آموزان از موضوعات مختلف کمک می کند و حافظه تصویری آنان را برای به خاطر سپردن موارد مختلف بهبود می بخشد. - ارزیابی بهتر دانش آموزان
نظام آموزشی رایج ما مبتنی بر ارزیابی و گرفتن آزمون های سخت از دانش آموزان می باشد که این امر علاقه آن ها را نسبت به یادگیری کم کرده است. اما واقعیت مجازی بر اساس عملکرد و آزمون دانش آموزان به آنها پاداش در بازی می دهد که موجب راغب شدن دانش آموزان به یادگیری بیشتر شده است.
همچنین بخوانید: واقعیت مجازی در فیلم سازی چه کاربردی دارد؟ / فیلم های عجیب و شگفت انگیزی که با واقعیت مجازی ساخته شده اند
کلام آخر
دنیای علم و تکنولوژی هر لحظه پیشرفت چشمگیری می کند و همیشه برای ما شگفتی های بزرگی دارد. خلاقیت بشر در زمینه استفاده از تکنولوژی ها جدید و پیشرفته در حوزه های مختلف حیرت آور است. یکی از این حوزه ها که در بالا هم در مورد آن گفته شد استفاده از واقعیت مجازی در آموزش و یادگیری افراد به کمک عینک های واقعیت مجازی (VR) و هدفون می باشد.
واقعیت مجازی در آینده می تواند کمک های بسیار زیادی به انسان ها کند و حتی می تواند آینده و مسیر برخی از موارد مانند بازی های کامپیوتری را به کلی تغییر دهد. البته امید است از این تکنولوژی در جهت پیشرفت بشر استفاده شود و آن را صرف کارهای خطرناک نکنند.
در این مقاله تیم مارلیک آپ تمام تلاش خود را کرد تا شما عزیزان را با کاربردهای واقعیت مجازی و مزایای آن در صنعت آموزش آشنا کند. از اینکه تا انتها همراه ما بودید بسیار از شما سپاس گذاریم.
شما عزیزان می توانید نظرات و انتقاد های خود را از قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
1 نظر در “کاربرد های واقعیت مجازی در آموزش و یادگیری”
پینگ بک: واقعیت مجازی VR و تاثیرات آن در صنعت آموزش