سالهاست که آموزش های مختلف توسط معلمان به دانش آموزان با روش های همیشگی و قدیمی تدریس شده و تا به امروز تغییرات اساسی در آن ها دیده نشده است. امروزه با ورود تکنولوژی واقعیت مجازی به کلاس های درسی و نظرسنجی از والدین و معلمان در این زمینه، صحبت از ارتقا و رشد مباحث آموزشی بیشتر از قبل به چشم می آید. مثلا عینک ها و ابزارهای موجود در واقعیت مجازی باعث ایجاد تعامل بیشتر بین دانش آموزان و کسب تجربه های جدید از سیستم آموزشی خواهد شد و آموزش های سنتی و قدیمی در مدارس به طور چشمگیری تغییر خواهند کرد.
زمان مورد نیاز برای مطالعه
7 دقیقه
در این مقاله ازسایت مارلیک آپ، برترین شرکت ساخت واقعیت مجازی به بررسی آینده فعالیت های آموزشی با واقعیت مجازی می پردازیم.
تعریف تکنولوژی واقعیت مجازی
تکنولوژی واقعیت مجازی، یک محیط سه بعدی شبیه سازی شده توسط کامپیوتر است که افراد می توانند تجربه تعامل و ارتباط با محیط مورد علاقه خود را کسب نمایند. با استفاده از عینک های واقعیت مجازی، این ارتباطات و غوطه وری کاربر در آن محیط فراهم می شود. همچنین دسترسی دانش آموزان به تمامی مطالبی که نیاز دارند، از طریق آموزش بر اساس فناوری فراهم می شود و حتی میزان یادگیری افزایش می یابد.
برای آن دسته از دانش آموزانی که صبر و حوصله گذراندن ریتم کند کلاس های امروزی را ندارند، وجود واقعیت مجازی و دسترسی به آن حتی در خانه نیز کارآمد شده است.
سیستم های آموزشی بر دو اساس فعالیت دارند:
- سیستم های آموزشی بسته که بر پایه عینک های واقعیت مجازی فعالیت دارند
- سیستم های آموزشی باز که بر پایه روش های واقعیت افزوده هستند
سیستم آموزشی بر پایه واقعیت مجازی
در این سیستم ها وسیله ی مورد استفاده برای آموزش عینک واقعیت مجازی است. روش کار با آن ها کاملا ساده است و دانش آموزان با گذاشتن عینک بر روی سر و چشمانشان می توانند تعاملات بالایی با محیط سه بعدی درسی شان داشته باشند. چون تاکید بر روی کار فردی است به این روش آموزشی، بسته می گویند.
این نوع سیستم های آموزشی فواید و مزایا خوبی دارند و البته یک سری معایب نیز به همراه دارند که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.
1.تمرکز روی موضوع درس:
غوطه وری دانش آموزان با عینک واقعیت مجازی به حدی بالا است که باعث می شود تمرکز زیادی روی موضوع درس خود داشته باشند. در نهایت عدم از دست دادن توجه و به خاطر سپردن اطلاعات به صورت سریع تر از مزایا این نوع سیستم آموزشی می باشد.
همچنین بخوانید: عینک های واقعیت مجازی چگونه کار می کند؟
2. ارتباط تئوری و عملی:
دانش آموزان هر آنچه را که به صورت تئوری خوانده اند، از طریق تکنولوژی واقعیت مجازی می توانند احساس کنند و ببینند. مثلا مشاهده ی تقسیم اتمی و تقسیم سلولی که برای خیلی ها غیر قابل تصور است در این نوع سیستم آموزشی فراهم شده است.
3.عناصر بازی ساز:
از آن جایی که کودکان آموزش را با بازی، بهتر و سریع تر فرا می گیرند؛ ابزار های این تکنولوژی جزء جذاب ترین و سرگرم کننده ترین وسیله های یادگیری در عرصه آموزش شناخته شده است.
4.بیگانگی:
یکی از عوامل اصلی و پایه برای ایجاد آموزشی موفق ارتباط بین دانش آموزان با یکدیگر است که استفاده همیشگی از عینک واقعیت مجازی جلوی این تعامل را می گیرد. چرا که آماده سازی دانش آموزان برای تجربه های مختلف زندگی و ارتباطات انسانی در کنار آموزش درس هایی مثل زبان و ریاضی پر اهمیت و مهم می باشد.
5.به دست گیری کنترل توسط واقعیت مجازی:
استفاده مداوم عینک های واقعیت مجازی توسط دانش آموزان باعث کمرنگ شدن نقش معلم می شود، در حالی که نباید اینگونه باشد. بلکه عینک ها باید به عنوان ابزار آموزشی عمل کنند و معلم ها نیز به ارزیابی و بررسی علم و شخصیت دانش آموزان خود بپردازند.
6.محدود سازی حق انتخاب:
از هدف های اصلی آموزش، شکل دهی به افرادی متفکر و فعال می باشد. در حالی که سیستم های آموزشی بسته بر اساس الگوهای تعیین شده توسط برنامه نویسان پیش می رود و مانع از تبادل نظر به صورت مستقیم و زنده بین دانش آموزان می شود.
همچنین بخوانید: واقعیت مجازی VR و تاثیرات آن در صنعت آموزش
کاربرد تکنولوژی واقعیت مجازی در کلاس های درسی و آموزشی
با یک سری مثال ارزش واقعیت مجازی در تجربه های آموزشی را بیان می کنیم. اینکه معلمان چگونه با وجود تکنولوژی واقعیت مجازی می توانند دانش و اطلاعات خود را به شکل موثر تری با دانش آموزان در میان بگذارند باید قابل فهم و درک باشد.
مراقبت از سلامت:
خیلی از دانشجویان برای آموزش در بخش سلامت می بایست در بیمارستان ها حضور پیدا کنند اما با وجود تکنولوژی واقعیت مجازی در دنیای امروز، کسب تجربه های ارزشمند در این حوزه بسیار سریع تر و با امنیت بیشتر فراهم شده است.
شیمی:
یادگیری بر هم کنش های مولکولی و زیر اتمی برای خیلی از دانش آموزان سخت و مشکل است اما در دوره ای که آموزش ها به صورت واقعیت مجازی فراهم شده اند، یادگیری مسائل شیمی با مخلوط کردن مواد و مورد آزمایش قرار دادن آن ها بسیار راحت تر و قابل فهم تر شده است. از فواید این روش ایجاد امنیت بیشتر برای دانش آموزان و کم شدن هزینه های تهیه ی آزمایشگاه های سنتی است.
تاریخ و جغرافیا:
حفظ کردن مطالبی که در مورد حوادث و داستان های یونان باستان و مصر می باشد بسیار سخت است، اما دانش آموزان ضعیف هم با استفاده از تکنولوژی واقعیت مجازی می توانند اطلاعات مربوط به این دروس را به خوبی فرا گیرند. مثلا دیدن دیوار چین و رفتن به هر جای این دنیا به صورت مجازی بسیار حیرت انگیز خواهد بود.
زبان خارجه:
معمولا برای یادگیری زبان خارجی بهتر است به کشوری با آن زبان سفر کرد و طی گذراندن روزمرگی خود و مکالمه با مردم آن جا به یادگیری این مهارت پرداخت. اما با وجود تکنولوژی واقعیت مجازی هرکسی می تواند از هر کشوری که می خواهد بازدید کند و زبان همان جا را به خوبی بیاموزد.
نقاط قوت آموزش با واقعیت مجازی
- آزمایش کردن: تمرین و تکرار فراوان و ماهر شدن در انجام یک فعالیت مانند: دندان پزشکی با وجود این فناوری راحت تر از قبل شده است. از قضا میزان خطاهای انسانی نیز کم تر شده و کارکنانی با مهارت های بیشتر تربیت می شوند.
- تعامل: آموزش اگر با تکنولوژی واقعیت مجازی همراه باشد، تعامل و ارتباط گیری دانش آموزان با آن موضوع بیشتر خواهد شد و همین موضوع باعث می شود که دانش آموزان برای فراگیری دروس و درک مفاهیم سخت اشتیاق بیشتری از خود نشان دهند.
- یادگیری در هر مکان و زمان: آموزش از راه دور به وسیله ی تکنولوژی واقعیت مجازی وسیع تر شده است و هر دانش آموزی در خانه ی خود و در هر زمانی می تواند به فراگیری دروس مورد نظر بپردازد و اینگونه برای ساعت های دیگری از روز خود برنامه ریزی نماید.
- انتخاب حرفه: وجود این فناوری به دبیرستانی ها امکان تست حرفه های مختلف را می دهد تا مانند سابق برای انتخاب رشته و یا حرفه ی آینده ی خود استرسی نداشته باشند و در این راه تصمیمات اشتباه کمتری گرفته شود.
- تنوع: یادگیری سفارشی یکی از مزیت های آموزش با واقعیت مجازی است و اینگونه دانش آموزان می توانند در هر حرفه ای که دوس دارند نه لزوما دوره های موجود در مدرسه، آموزش هایی حتی بهتر از دوره های سنتی کسب کنند و باعث رشد و ارتقا سطح علمی و مهارتی خود شوند.
نقاط ضعف آموزش با واقعیت مجازی
- انزوا: کاهش ارتباط بین هم سن و سالان و منزوی کردن دانش آموزان از معایب استفاده از عینک واقعیت مجازی می باشد. بهتر است فقط گاهی از این ابزار آموزشی برای آگاهی و راحتی بیشتر در یادگیری استفاده شود.
- انضباط: این مسئله به خاطر آموزش در هر مکان و زمانی پدید می آید. درست است که وادار کردن به یادگیری درس حتی با وجود ابزار های جدید سخت است اما فرآیند یادگیری باید توسط معلمان مورد توجه قرار گیرد تا دانش آموزان را تحت کنترل خود قرار دهند.
- فراوانی: یادگیری با عینک های واقعیت مجازی برای دانش آموزان سریع تر و راحت تر شده است و از آن جایی که مطالب بیشتری را فرا می گیرند، برای گذراندن زندگی خود به صورت واقعی باید برنامه ریزی نمایند و وقت بگذارند.
- اعتبار گذاری: قبول کردن فناوری واقعیت مجازی برای آموزش و تدریس در مدارس برای خیلی از سیستم ها به کندی پیش می رود و زمان زیادی طول می کشد تا همگان به این نوع روش های آموزشی عادت کنند و آن را با روی باز بپذیرند.
نتیجه گیری
استفاده از تکنولوژی واقعیت مجازی شاید در حال حاضر برای آموزش و تدریس کمی چالش برانگیز باشد اما در آینده ای نه چندان دور به صورت همگانی در اکثر مدارس فراگیر خواهد شد و اینگونه باعث رشد، ارتقاء و سرعت بخشیدن به یادگیری دانش آموزان نسبت به گذشته می شود.
دانش آموزان با این فناوری می توانند آزمایش انجام دهند، به مکان های تاریخی بروند، سفرهای مجازی را تجربه کنند و پروسه ی جذابی را برای آموزش طی نمایند. در آینده قیمت عینک های واقعیت مجازی به حدی ارزان و مناسب می شود که همه ی افراد در زندگی روزمره ی خود از آن استفاده می کنند و یادگیری در دسترس تر و ارزان تر خواهد شد.
همانطور که در بالا اشاره شد تکنولوژی واقعیت مجازی مزایا و معایبی با خود به همراه دارد اما چیزی نمی تواند باعث تغییر این حقیقت شود که در آینده، آموزش واقعیت مجازی نقش بسیار مهمی ایفا خواهد نمود.
مجموعه مارلیک آپ به همراه تیم مجرب خود توانسته است به عنوان یکی از بهترین شرکت های ساخت واقعیت مجازی در استان گیلان شناخته شود. این مجموعه با ساخت اپلیکیشن های متعدد در زمینه واقعیت محازی گامی بزرگ در عرصه آموزش برداشته است و یکی از برترین نمونه کارهای آن ساخت اپلیکیشن فن بیان با واقعیت مجازی می باشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و استعلام هزینه ساخت اپلیکیشن های آموزشی با مشاوران این مجموعه در ارتباط باشید.
1 نظر در “آینده فعالیت های آموزشی با تکنولوژی واقعیت مجازی”
پینگ بک: آشنایی با برخی از کاربردهای واقعیت افزوده