زمانی که افراد درباره واقعیت مجازی صحبت می کنند، معمولاً یاد بازی و سرگرمی می افتند. اما حوزه واقعیت مجازی انقدر گسترده شده است که در صنایع مختلفی همچون هوافضا، نظامی، معادن، پزشکی و… کاربرد زیادی دارد. واقعیت مجازی در صنعت پزشکی بر زندگی بیماران، تجهیزات پزشکی، مراقبت های بهداشتی و حتی آموزش موثر بوده و باعث پیشرفت و توسعه آن شده است.
راهنمای مطالعه :
7 مورد از کاربردهای واقعیت مجازی در صنعت پزشکی
1. درمان فوبیا
2. درمان PTSD
3. مدیریت درد
4. آموزش جراحی
5. بررسی آسیب مغزی و توانبخشی
6. آموزش شناخت اجتماعی برای جوانان مبتلا به اوتیسم
7. تسریع بهبودی پس از سکته مغزی
نقش اساسی واقعیت مجازی در صنعت پزشکی چیست
کلام آخر
در این مقاله از سایت مارلیک آپ به کاربردها و مزیت های واقعیت مجازی در صنعت پزشکی می پردازیم. لازم به ذکر می باشد که مارلیک آپ یکی از بهترین شرکت های ساخت واقعیت مجازی و افزوده می باشد. برای اطلاعات بیشتر به صفحه اصلی سایت مراجعه نمایید.
7 مورد از کاربردهای واقعیت مجازی در صنعت پزشکی
1. درمان فوبیا
یکی از راه های نوین برای درمان فوبیا، واقعیت مجازی می باشد. روانپزشکان در جلسات تراپی خود از فناوری واقعیت مجازی برای کمک به فوبیاهای مختلف مانند ترس از ارتفاع، فضای بسته، مار و… استفاده می کنند. این برنامه ها، محیطی کنترل شده ایجاد کرده که در آن بیماران رفته رفته با ترس های خود مواجه می شوند. این افراد از یکسری راهکارهایی که برای شکستن الگو واره های ذهنی هستند، استقاده کرده و در محیطی امن با ترس های خود رو به رو شده و با آنها به مرور زمان کنار می آیند. این نوع درمان سریعتر از درمان معمولی فوبیاها می باشد.
بیشتر بخوانید: کاهش ترس از پرواز با واقعیت مجازی، حقایق جالبی که از آن خبر نداشتید!
2. درمان PTSD
PTSD یا اختلال استرس پس از حادثه برای بسیاری از سربازان یا کسانی که درگیر تروما هستند، از طریق واقعیت مجازی قابل درمان است. کلینیک ها یا بیمارستان هایی وجود دارند که از شبیه سازهای میادین جنگی افغانستان و عراق برای سربازانی که در این مناطق بوده، استفاده می کنند. این افراد به دلیل آسیب های روانی که دیده اند یاد می گیرند چگونه با این حوادث کنار آمده و با آن سازگار شوند و از اختلالات مخربی که ممکن است برای خود یا اطرافیان پیش بیاورند، جلوگیری کنند.
3. مدیریت درد
قربانیان سوختگی یا کسانی که قطع عضو هستند دردهای زیادی را متحمل می شوند. واقعیت مجازی در صنعت پزشکی، از طریق حواس پرتی و سرگرم کردن، به کمک پزشکان می آید. این کار از طریق پرت کردن اعصاب و حواس مغزی انجام می پذیرد. هنگام فیزیوتراپی افراد توسط یک بازی ویدئویی که در محیط واقعیت مجازی است، سرگرم شده و جلسات فیزیوتراپی ساده تر می گذرد.
4. آموزش جراحی
واقیعت مجازی این امکان را می دهد تا از طریق تمرین ها و آموزش های عملی، جراحان بدون آسیب زدن به کسی، بتوانند عمل های پیچیده جراحی را انجام دهند. برخی بیمارستان ها بر روی این شبیه سازها سرمایه گذاری زیادی می کنند. مانند سرمایه گذاری بر روی آوانگارد های توسعه یافته ImmersiveTouch و Medical Realities. این بسترها دقت جراحی را افزایش داده و باعث می شود تا پزشکان جراح مسیرها را حس کرده تا نتایج بهبود یابد.
همچنین از طریق نیروی هپتیک و تجسم سه بعدی قادرند حس لامسه نیز داشته باشند. با کمک تجهیزات hmd شبیه سازهای vr پیشرفته تر شده است. همچنین واقعیت مجازی در صنعت پزشکی بسیار جذاب، ارزان، کارآمد و ایمن تر برای کادر درمان در بخش جراحی می باشد. به همین علت تکنولوژي VR در انواع آموزش های جراحی، تکنیک ها و تعامل با بیمارها به کمک این صنعت آمده است.
5. بررسی آسیب مغزی و توانبخشی
از دیگر کابردهای واقعیت مجازی در صنعت پزشکی می توان به تشخیص و بررسی انواع آسیب های مغزی یا درمان بیماران توانبخشی اشاره نمود. بیماران با انجام بازی های مرتبط با هوش، هم از انجام بازی سرگرم می شوند و هم پزشکان به راحتی می توانند الگوهای رفتاری و تغییرات آنان را ارزیابی و مشاهده کنند.
این آنالیزها و داده ها برای حل مشکلات این بیماران و تجویز بهتر انواع داروها و درمان مورد استفاده قرار می گیرد. طبق تحقیقاتی که در سال 2018 این زمینه صورت گرفته است، بیمارانی که دچار سکته مغزی شده اند و در جلسات کار درمانی واقعیت مجازی حضور یافته اند، نسبت به افراد معمولی مبتلا به این بیماری، در طول 4 هفته پیشرفت زیادی در درمان داشته اند.
6. آموزش شناخت اجتماعی برای جوانان مبتلا به اوتیسم
ایده درمان اوتیسم توسط واقعیت مجازی زمانی بود که پسر اوتیمسی یک خانواده، مجذوب عینک واقعیت مجازی شد. آنها توانستند از این طریق شرکتی با نام Flereo تاسیس کرده و به افراد مبتلا به این بیماری کمک کنند. این خانواده در آموزش این افراد قدم بزرگی برداشتند. واقعیت مجازی در ارتقای مهارتهای ارتباطی افراد اوتیسمی بسیار موثر است.
همچنین برخی از این عینک ها می توانند از مغز انسان تصویر بردای انجام داده و از واکنش های مغزی این کودکان آنالیزهایی انجام دهند. این کودکان خود را درون محیطی تمرینی و بدون استرس می بینند و توانایی های آنها در زمینه ارتباطات بسیار تقویت می گردد. زیرا بسیاری از آنها از حضور در دنیای واقعی ترسیده و بسیاری از آنها گوشه گیر و خجالتی هستند.
7. تسریع بهبودی پس از سکته مغزی
پس از سکته مغزی و زمانی که فرد از این حادثه نجات می یابد، باید هرچه زودتر جلسات فیزیوتراپی و یا توانبخشی خود را شروع کند. برای اینکه پس از گذارندن سکته، سرعت عملکرد مغز بسیار پایین آماده و یا توانایی انسان برای انجام بسیاری از کارهای روزمره کاهش یافته است. این افراد با کمک واقعیت مجازی می توانند عمکلرد مغزیشان را بالابرده و راه های جدیدی را برای حرکت دادن انگشتان دست یا بازوان خود امتحان کنند. این تجربه باعث بهبود حال روحی بیماران و مثبت اندیشی آنان نیز می گردد و بیماریشان زودتر از حد انتظار تسریع می گردد.
در این مقاله به برخی از کاربردهای واقعیت مجازی در صنعت پزشکی پرداختیم. واقعیت آن است که فناوری نوین VR، توانسته است دنیای مراقبت بهداشتی و پزشکی را تغییر دهد و در ارتقای آن نقش مهمی داشته باشد. این فقط گیمرها یا شهربازی ها نیستند که از واقعیت مجازی بهرده می برند، بلکه صنعت پزشکی نیز ایده های زیادی در راستای این فناوری دارد و هر روزه روش های تازه ای برای بالابردن کیفیت زندگی افراد ارائه می دهد.
حال باید بدانیم نقش اساسی واقعیت مجازی در صنعت پزشکی چیست و چه افرادی از این فناوری سود می برند؟
به عبارتی دیگر فناوری واقعیت مجازی برای هر دو جامعه پزشکان و پرستان بسیار کارآمد و مفید می باشد. واقعیت مجازی درمان های شخصی سازی شده ای پیشنهاد می دهد که جدا از دانش و مهارت خود پزشک است. این تعامل انسان و کامپیوتر که به hcl معروف است، نقش اساسی در واقعیت مجازی در پزشکی مدرن دارد. آسانی و شناسایی سریع بیماری توسط این فناوری باعث می شود پزشکان تجویز های بهتری ارائه داده و هر شخص از درمان مخصوص به خود بهره ببرد. در آخر صنعت پزشکی بهبود یافته و در وقت و هزینه صرفه جویی می گردد.
هچنین واقعیت مجازی در صنعت پزشکی، تاثیر زیادی در بهبود بیماری های مختلف داشته است. در برخی درمان ها که توسط رسانه های تصویری مانند ویدئوها یا برخی بازی های کامپیوتری دو بعدی صورت می گیرد، واقعیت مجازی بیمار را در یک محیط غیر واقعی قرار می دهد اما فرد کاملا به طور فیزیکی می تواند خود را درون محیط تصور کند. محیطی امن و راحت.
یک دانستنی جالب
شرکت هایی مانند zSpace و VR HealthNet از طریق تجسم سه بعدی برنامه هایی را برای کمک واقعیت مجازی در صنعت پزشکی ارائه می دهند. گرگ هانون، محقق ارشد دانشگاه کمبریج بودجه 40 میلیون پوندی را در سال 2017 برای سفر (( تومور مجازی)) جمع آوری نمود. از این طریق یک نمونه یک میلی متر مکعبی از بافت سرطانی، یک تومور مغزی ایجاد کرده و نحوه گسترش این تومور و و باسازی آن، رفتار سلول های سرطانی را بررسی کردند. بدین گونه راه های جدید برای درمان سرطان کشف شده است.
همچنین بخوانید: بررسی عینک واقعیت مجازی XR-Health
کلام اخر
در سالهای آینده، فناوری واقعیت افزوده نیز، برای جراجی ها یا افزایش دقت مراقبت های پزشکی استفاده خواهد شد. همچنین قابلیت هایی همچون بالا رفتن مهارت های حیاتی، مراقبت از بیمار و دسترسی به اطلاعات پزشکی بالا خواهد رفت و فناوری واقعیت مجازی در صنعت پزشکی در رقابت با هیچ فناوری نخواهد بود.
امیدواریم از این مقاله اطلاعات کافی بدست آورده باشید. شما عزیزان می توانید برای خواندن مقالات بیشتر در حیطه واقعیت مجازی به وبلاگ سایت مارلیک آپ مراجعه نمایید. مارلیک آپ یکی از شرکت های ساخت واقعیت مجازی است. برای اطلاعات بیشتر به پشتیبان سایت مارلیک آپ مراجعه نمایید.